Vad kostar dina ägodelar?

Hur du funderat på vad dina ägodelar egentligen kostar dig? De flesta av oss tittar bara på inköpspriset. Tittar vi djupare så är kostnaden större än så.

Tid är pengar

För att kunna handla behöver du få in pengar. Genom att jobba byter du din tid mot pengar. På så sätt är dina pengar din omvandlade tid. Istället för att själv lägga tid på att sy ett par byxor betalar du för att någon annan gör det.

Om jag har en lön på 37 000 kr före skatt måste jag varje månad jobba åtta timmar för att kunna köpa tillräckligt med mat och 34 timmar för att betala mitt boende. Det innebär att jag måste jobba 5,25 dagar varje månad för att täcka mina basala behov.

Läs mer i artikeln Frigör mer tid och pengar.

Hur mycket tid kostar dina prylar?

Räkna ut hur mycket du tjänar i timmen efter skatt. Nu vet du hur mycket en timme av din tid är värd i pengar. Frågan är då hur mycket tid dina olika prylar ska kosta. Vad kostade ditt senaste större inköp i tid?

Förutom själva inköpet kostar prylar även tid vid inhandlandet. Du kanske söker information och jämför olika modeller och letar billigaste priset. Därefter åker du till en butik och handlar. Eller så beställer du via nätet och hämtar ut varan på posten. När prylen väl kommit in i ditt hem kan du behöva sortera och transportera bort avfallet.

Det går även åt tid till att organisera och städa bland dina prylar. Genom att drastiskt dra ner på din konsumtion kan du frigöra mer tid eller mer pengar.

Förvaring

När du väl har införskaffat din pryl så ska den förvaras. Det är yta som kostar, något som vi sällan räknar på.

I min lägenhet är cirka 15 procent av lägenheten förvaringsyta. Det är en yta som upptas av bokhyllor, garderober, källarförråd och köksskåp. Det innebär att jag varje månad betalar 900 kronor för förvaring.

Fundera hur många kvadratmeter som går åt till förvaring i ditt hem och vad det kostar varje månad. Genom att minska mängden ägodelar kan du även minska din bostadsyta och därmed frigöra mer pengar (eller tid).

Reparation

Många prylar håller inte speciellt länge och det kan gå åt mycket tid och pengar för reklamation, reparation eller returer. Att lämna tillbaks en produkt som är trasig slukar mycket av min energi och tid. Något som jag gärna undviker genom att köpa få saker och det jag köper ska vara av god kvalitet för att minska risken för reklamation.

Om du tjänar 150 kronor i timmen efter skatt innebär det att om du lägger två timmar på reklamation blir varan 300 kronor dyrare. Det är så klart ett teoretiskt resonemang, men fundera på om det då inte är värt att köpa en produkt som är 300 kronor dyrare men av bättre kvalitet.

Underhåll

Flertalet ägodelar kräver dessutom underhåll. Det kan vara alltifrån att batterier behöver bytas till att klä om en sliten fåtölj. Som förälder märker jag att mitt barns leksaker slukar stora mängder batterier. Antingen blir batterierna snabbt förbrukade i snabbkörande bilar eller i leksaker som glöms bort att stängas av. Har leksaken varit bortglömd alltför länge så har batterierna börjat läcka batterisyra och allt behöver kaseras. Det blir i långa loppet en stor kostnad som inte räknas in vid köpet.

Vid ett flertal fall kan förbrukningsvarorna till produkten bli dyrare än själva prylen. Patroner till skrivaren är ett av de tydligaste exemplen på detta.

Värdeminskning

Om du vill sälja en pryl som du inte längre använder får du gissningsvis ut halva inköpsvärdet om skicket är bra. Har du köpt ett par jeans för 2000 kronor och säljer dessa efter att du endast använt dom några gångers har du förlorat 1000 kronor. Dessutom kan vissa saker vara omöjliga att få sålda. Böcker, CD-skivor och DVD-filmer är tydliga exempel på hur vissa produkter snabbt tappat i värde över tid.

Ägodelarnas totala kostnad

Om du lägger ihop alla delar så får du dina ägodelars verkliga kostnad. Även om vissa kostnader, såsom reparationer, är svåra att förutse så har du troligtvis fått en annan bild.

Om du har alla tänkbara kostnader i bakhuvudet vid inköp så kommer troligtvis dina konsumtionsmönster att förändras.