Frigör mer tid och pengar

Pengar är omvandlad tid. Vi lägger tid på att jobba för att få pengar, vi lägger tid på att handla för våra pengar. Genom att värdera vår tid i pengar så ser vi fördelarna med att konsumera mindre. Här får du tips på hur mar frigör mer tid och pengar.

Som första steg är det enklast att se över sina inkomster och fasta utgifter för att snabbt kunna få perspektiv på vad du gör med din tid (dvs dina pengar) och i förlängningen frigöra mer tid. Som steg två går jag in på vad du kan tänka på hur du använder den tid som inte spenderas på att tjäna pengar eller spendera pengar. Här finns möjligheten att dra ner ytterligare på dina utgifter och förhoppningsvis skapa mer livskvalitet. I det tredje och sista steget handlar det om det långsiktiga förhållningssättet.

Första steget – ta kontroll över din tid

Gör ett bokslut. Vad har du köpt för dina pengar? Det låter kanske inte som det roligaste att lägga några timmar på, men kärnfrågan gäller tid. Räkna ut hur mycket pengar du lägger på dina primära kostnader (boende och mat), det vill säga det som du inte kan klara dig utan. Skriv sedan upp dina sekundära kostnader, det som du behöver för att komma till jobbet och för att hantera ditt liv (pendelkort, mobil och liknande). Resterande kostnader är sådant som troligtvis ger dig en guldkant i tillvaron (bil, resor, kläder, kosmetika, prenumerationer och dylikt). 

Räkna ut hur mycket du tjänar per dag och timme efter skatt. Jämför det med vad du lägger dina pengar på. Det här är din måttstock som du kan använda för att värdera din konsumtion. Hur mycket tid kostar det att äta lunch ute varje dag? För min del är en timmes jobb lika mycket värt som två billiga flaskor vin och jag behöver jobba i en halvtimme för att dricka en lyxig kaffe på stan. 

Fundera även på om dina kostnader ökar ju mer du jobbar. Resorna? Maten? Hunddagiset?

Andra steget – minska dina utgifter

Nu gäller det att skära ner på utgifterna. För mig är det primärt fem grundstenar som jag baserar mitt sparande på:

Läs även 88 spartips för ett enklare och hållbarare liv.

 

Tredje steget – investera i din frigjorda tid

Frigör tid och pengar ännu mer genom att lägga din “lediga” tid på det som får dig att både må bra och som håller nere kostnaderna. Gillar du att baka bröd, göra storkok, tälja, sticka eller plocka svamp? Det är i det tredje steget som den verkliga förändringen börjar. 

Nu när du har mer tid kan du även passa på att rensa och sälja det du inte längre behöver, laga det som gått sönder, hyra ut prylar som du sällan använder.

Det du väljer att lägga dina pengar på bör vara av god kvalitet, inte på avbetalning och noga genomtänkt. Se de här köpen som en investering. När jag var i 20-års-åldern köpte jag ett par vinterkängor för halva mitt studiebidrag, 20 år senare håller de fortfarande och jag räknar med 20 år till. Den investeringen har sparat många tusenlappar. Att köpa en dator av bästa kvalitet har också visat sig vara något som man tjänar på i längden.

Fundera även på om du kan kombinera intresse med att få in lite extra pengar.

Här kan du läsa mer om att börja spara och investera.