LEVA PÅ NATURENS VILLKOR

Gör din egen jord

Datum

Att köpa jord till odlingarna i lägenheten är både dyrt och tungt att bära. Du kan välja att göra din egen jord genom att kompostera inomhus.

Hur fungerar kompostering?

Vid kompostering blir matavfallet jord genom en nedbrytningsprocess. Flera olika typer av organismer, såsom svampar, maskar och mikroorganismer, äter upp avfallet. Organismerna frodas när det finns god tillgång på mat, syre och vatten. Deras aktivitet alstrar värme och det kan bli upp mot 70 grader i en kompost. Kallare dagar kan man se att det ångar om komposten.

Syre

För att organismerna ska få den mängd syre de behöver ska man inte packa matavfallet för hårt. Det kan även krävas omröring. Om du har maskar sköter de syresättningen genom att gräva gångar. Om du använder bokashi är det dock viktigt att man komposterar matavfallet den första tiden utan syre, läs mer nedan.

Kol och kväve

Komposten behöver ha en god balans mellan kol och kväve. Om det blir för mycket kväve avdunstar den i form av ammoniak. Matavfall innehåller mycket kväve. Kött och fisk är mer kväverikt än potatis, rotfrukter, frukt och grönt. Man behöver därmed komplettera matavfallet med kolrikt material. Jag samlar kisspapper i en påse och häller i med jämna mellanrum. 

Vatten

Komposten behöver vara lagom fuktig. Precis som alla levande organismer behöver även nedbrytarna vatten för att leva. Men blir det för mycket vatten så blir tillförseln av syre stoppad. 

Värme

Om komposten blir kallare än 10 grader avstannar processen. För att hålla den aktiv under hela året kan man behöva isolera kompostbehållaren.

Vad kan jag kompostera?

Allt organiskt material, det vill säga det som inte består av plast, sten, metall och liknande kan du kompostera. Det är bland annat grönsaker, kött, fisk, äggskal, toapapper, kaffefilter, kycklingben och tepåsar i papper. 

När man har en kompost kan det vara lätta att rättfärdiga att slänga även mat som går att äta. Det är alltid mer miljövänligt att äta upp maten än att göra jord av den. 

Tips på hur du minskar matsvinnet.

För att skynda på nedbrytningsprocessen bör du dela matavfallet i mindre delar. Då ökar ytan som nedbrytarna kommer åt att bryta ner.

Olika kompostsystem för inomhusbruk

De flesta komposter är anlagda utomhus på grund av bland annat lukt. Utomhus behöver du inte heller vara så noga med att ha en fungerande kompostsystem och du får gratis hjälp av jordens nedbrytande organismer.

Att kompostera inomhus ställer andra krav. Det ska vara luktfritt, inte läcka vätska och gå relativit snabbt. Det är primärt två system som passar inomhus: maskkompost och bokashi.

Maskkompost

Det finns en mängd olika varianter på hur en maskkompost kan se ut. De går både att bygga själv eller köpa färdiga. Grunden är att överskottvätska ska kunna sugas upp eller rinna ut och att det ska vara god syretillförsel. 

Här gäller det att hålla komposten lagom fuktigt. Blir den för blöt kommer maskarna att rymma, blir den för torr dör maskarna. Det är även viktigt att ha en bra balans mellan kol och kväve för att undvika lukt och flugor. Om maskkomposten fungerar som den ska har du färdig jord efter cirka en månad.

Bokashi

Den japanska komposteringsmetoden bokashi är relativt ny i Sverige. På några år har bokashikomposten vandrat från köket hos några inbitna komposterare till att stå i vart och vartannat kök. Och det finns klara skäl till varför bokashi har konkurrerat ut maskkomposten inomhus.

Vid bokashikompostering fermenteras matavfallet med hjälp av speciella bakterier (bokashiströ) och en syrefri miljö. Det fermenterade matavfallet kan sedan snabbt och enkelt ätas upp av jordens mikroorganismer och maskar. Om du har ett trädgårdslandet kan du enkelt gräva ner matavfallet. Annars gör du en så kallad jordafabrik där du varvar matavfallet med gammal jord.

Vid vanlig kompostering förbränns näring och energi då organismerna bryter ner materialet. Komposten avger koldioxid, vilket är en restprodukt vid all förbränning av organiskt material som sker i syrerik miljö. Det värdefulla kolet försvinner därmed från jorden och blir en växthusgas. Vid bokashikompostering drar istället bakterierna ner kol och kväve.

Du kan fördjupa dig i bokashikompostering i boken Stefans lilla svarta: bokashi, biokol och bakterier.

Kompostera inomhus med bokashi och maskar

I min lägenhet använder jag både bokashi och kompostmaskar. När det är dags att tömma bokashihinken gör jag det i en plastlåda på balkongen med kompostmaskar i. 

När jag började med bokashi använde jag vanliga plasthinkar med tidningar i botten. Men jag lyckades inte, innehållet började mögla. Jag gick därför ganska snabbt över till de specialiserade bokshihinkar som finns på marknaden och har sedan dess inte haft några problem. Från dessa hinkar går det även enkelt att tappar ut en näringslösning som du sedan kan blanda med vatten och gödsla dina odlingar med.

Jag har två hinkar. När båda är fulla är det dags att tömma den som har stått längst, vilket är efter mer än två veckor. Jag tömmer hinken i en plastlåda som rymmer 60 liter och som står på balkongen. Det går lika bra att ha lådan inomhus, då den inte luktar. 

Jag blandar upp matavfallet med lika mycket gammal jord. Jag har även lagt till kompostmaskar då jag tycker att komposteringen går för långsamt. På så sätt efterliknar jag mer den process som sker när man gräver ner matavfallet i trädgården.

Under vintern ser jag till att att det inte blir för kallt i kompostlådorna på balkongen. Några nätter med minusgrader har maskarna klarat. Men om kyla blir för långvarig är det risk att hela innehållet fryser till is. Då ser jag till att isolera låda med liggunerlag och tidningar. Under en period valde jag även att ta in kompostlådan. Det man dock bör räkna med är att nedbrytningen i princip avstannar då det är kallt ute.

Färdig jord

Jorden är färdig då den är svartbrun och luktar gott. Det gör inget om det finns kvar äggskal och andra hårda skal som tar lång tid att brytas ned. 

Det svåra med jord är att veta vilken näring den innehåller och hur mycket. Består ditt matavfall av en blandning av skal och rester från olika råvaror borde även din färdiga jord beså av en bra blandning av näringsämnen. 

Nu när du har egen jord kan du enkelt börja odla mat inomhus utan att köp och släpa på tunga jordsäckar.

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

More
articles