LEVA PÅ NATURENS VILLKOR

Billig hållbar mat

Datum

Måste bra mat vara dyr? Går det att äta både billigt och hållbart? Här får du flera tips på billig hållbar mat.

Matens påverkan på miljö är stor. Det konventionella jordbruket släpper ut växthusgaser, minskar den biologiska mångfalden, övergöder sjöar och vattendrag samt sprider kemikalier.

Ekologisk mat

Ett första steg att äta hållbart är att utesluta mat som odlats med konstgödsel och bekämpningsmedel. Det vill säga att välja ekologiskt producerad mat. Beroende på vilken mat det gäller är prisskillnaden mellan ekologiskt och konventionellt odlad mat olika stor.

KRAVs hemsida finns mer information om vad ekologisk mat innebär.

Närodlad mat

Förutom att vara ekologiskt producerad har jag även endast utgått från svenska råvaror. Dels för att minimera långa transportsträckor och dels för att dessa går att odla själv (dock ej i hela Sverige).

Om man bor i Skåne är det lika långt till Spanien som till Kiruna vilket gör att endast välja svensk mat blir problematisk ur transportsynpunkt. Självklart ska man försöka välja så lokalt producerad mat som möjligt. Däremot är den mat som man köper i mataffärerna endast märkt med land och det är svårt att veta hur lång sträcka maten transporteras. Så länge det inte inte finns någon bättre märkning är det bästa att välja svensk mat.

Säsong

Genom att endast välj mat som är i säsong får du mat som transporterats kortare sträckor, hunnit mogna klart och därmed innehåller mer näring samt ett bättre pris.

Passa även på att köpa mat som du kan konservera till delar av året då tillgången är sämre. Att konservera mat är en gammal metod som görs genom upphettning. Maten vakumförpackas och kan hålla väldigt länge utan att man tillsätter konserveringsmedel.

Billiga hållbar mat

För att få en klar bild över vilka billiga råvaror det finns som både är svenskodlade och ekologiska har jag gjort ett diagram. I diagrammet nedan har jag endast utgått från kilopriset på ekologiska råvaror. Jag har även utelämnat råvarornas näringsinnehåll för att minska komplexiteten.

Priserna har avrundats till jämna femtal. Jag har använt mig av kilopriset från Coop och ICA, priserna kan dock variera mellan olika matbutiker.

Vild och egenodlad mat

I skogen, i övergivna trädgårdar och på allmänningar kan du hitta svampar, ätliga växter, bär och frukter. Helt gratis! Dock krävs det kunskap om vad som är ätligt och vad som är giftigt.

Har du bara tid kan du fylla ditt skafferi med sylt och saft för en billig peng. Du kan även torka svamp, bär och frukt.

Att odla själv är också billigt. Speciellt om du gör din egen jord av matresterna och tar dina egna fröer.

Odla mat i lägenhet

Ärtor och bönor

I Sverige odlas gula ärtor, gröna ärtor, svarta bönor, bruna bönor, vita bönor och borlottibönor i större skala. De går att finna i de större mataffärerna. Det är mer prisvärt att köpa dessa torkade, dessutom håller de hur länge som helst.

Den billigaste baljväxten är gula ärtor, kilopriset är ca 15 kr. Ett kilo räcker till 10 portioner ärtsoppa vilket innebär att en portion kostar ca 3 kronor (lök och buljong inräknat).

Gula ärtor kan användas i många olika rätter istället för den importerade kikärtan. Av gula ärtor kan du även odla ärtskott. Billigare mat går knappast att få!

Gröna ärtor som är ekologiska och svenskodlade har jag endast hittat frysta.

De svenskodlade bönorna kostar cirka 55 kronor per kilo, men är billigare jämfört med animaliskt protein. Dock inte lika fullvärdigt.

Svarta bönor kan du använda i bakverk och i grytor. Här hittar du Tareq Taylors recept på chokladkaka på svarta bönor.

Om du odlar själv eller besöker bondemarknader kan du även köpa bondbönor, sockerärter, vaxbönor, brybönor, åkerbönor, kidneybönor, gotlandslins, rättviksärt, gråärt och så vidare.

Baljväxter är kvävefixerande vilket betyder att de tar upp kvävet i luften och lagrar den i rotknölar. På så sätt kvävegödslar baljväxterna jorden.

Rotfrukter

Rotfrukter såsom potatis, morötter, rödbetor och lök kostar 20-25 kronor per kilo. Dessa grödor har lång hållbarhet vilket gör att de går bra att lagra och finns i handeln hela året.

För att lyckas äta billig hållbar mat bör dessa fyra rotsaker vara basen i matlagningen. Palsternacka och jordärtskocka har ett högt kilopris och bör därmed användas mer sparsamt för att dra ner kostnaden.

Havregryn, matvete och havreris

Havregryn är billigt och har många olika användningsområden. Av havregryn kan du även göra havremjöl och havredryck.

Ris har blivit en stor del av den svenska matkulturen, dock är det en gröda som måste importeras. Men det finns alternativ; matvete och havreris. Är du glutenintolerant är havreriset ett bra val istället för ris.

Ägg

Ägg är enligt min undersökning den billigaste animaliska råvaran.

Sammanfattning

Använd mjöl, gryn, rotfrukter och baljväxter som bas i all matlagning. Det är både billigt och hållbart.

Komplettera med råvaror som är dyrare för att få en mer varierad och näringsrikare kost.

More
articles