Hur lyckas man uppnå ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart liv? Här får du tio budord eller förhållningssätt som kan vara en hjälp på vägen.
Vår konsumtion kräver stora mängder resurser och energi vilket bland annat leder till ändrat klimat och minskad biologisk mångfald. Globalt konsumerar vi som om vi hade 1,6 planeter.
Overshoot day
Ett sätt att mäta vår globala konsumtion är genom att göra en budget. De resurser som jorden ständig skapar, såsom växande träd, är kapitalet. För att budgeten ska lyckas ska det vid slutet av året vara noll eller plus i resultet. Så är dock inte fallet.
Overshoot day är den dag som årets resurser är förbrukade. År 2019 inträffade den dagen den 29 juli, det vill säga efter drygt halva året. De resurser som förbrukas efter detta datum är resurser som skulle använts nästkommande år. I diagrammet ser du utvecklingen sedan 1970.
Det skiljer sig en hel del mellan olika länder. I diagrammet nedan ser vi att Qatar förbrukade årets resurser redan den 11 april och att Indonesien verkar klara sig fram till 18 december. I Sverige passerade vi Overshoot Day den 2 april.
För att lyckas vända trenden att vi tar mer och mer resurser i anspråk behöver vi hitta några förhållningssätt. Jag har tagit fram 10 budord för ett hållbart liv.
10 vägar till ett hållbart liv
- Prylbanta och bo minimalt
- Res energisnålt
- Noll matsvinn
- Ät mest rotfrukter och baljväxter
- Odla egna grönsaker
- Lappa och laga
- Slöjda det du behöver
- Dela ägodelar med andra
- Köp begagnat eller kvalitet
- Investera hållbart
Prylbanta och bo minimalt
Genom att krympa din bostadsyta går det åt mindre energi till uppvärmning. Stora bostadsytor har också en tendens att fyllas med saker.
Fundera över hur stor bostadsyta som du använder för dina dagliga behov såsom att laga mat, tvätta dig, sova och äta. Beräkna sedan hur stor yta som går åt till förvaring av prylar, ytor som du inte behöver för dina dagliga behov. Gissningsvis är det en hel del.
För att bo minimalt krävs att vi äger minimalt med ägodelar. En hållbar livsstil är därmed svår att uppnå genom att äga mycket.
Res energisnålt
Vårt sätt att resa slukar mycket energi. Genom att välja bort de mest energikrävande fordonen kommer du uppnå ett hållbarare liv.
Gå eller cykla som ditt primära transportsätt. Välj sedan tåg för längre resor som du sällan gör. Ur hållbarhetssynpunkt är därmed inte bil, flyg eller båt ett alternativ.
Noll matsvinn
Att producera mat är resurskrävande. Minska ditt ekologiska fotavtryck genom att inte kasta mat som går att äta. Läs Minska matsvinnet för fler tips.
Ät mest rotfrukter och baljväxter
Både rotfrukter och baljväxter går att odla i Sverige och har lång hållbarhet. De har därmed låg klimatpåverkan och lägre risk för att det uppstår svinn i produktionsleden.
I de stora mataffärerna går det att hitta svenskodlade gula ärtor, svarta bönor, bruna bönor och borlottibönor.
Odla egna grönsaker
Oavsett hur du bor går det att få plats med minst en kruka ätbart. Bladgrönsaker innehåller många nyttigheter men är svåra att transportera. De känsliga bladen riskerar att bli dåliga vid transporten och risken för matsvinn är därmed hög. Bladgrönsaker går dessutom lätt att odla i fönstret året om. Läs Odla mat i lägenhet för fler tips.
Lappa och laga
Lappa och laga de kläder som har gått sönder. På Youtube finns mängder med filmer på hur du snyggt kan laga dina kläder. Om du inte själv klarar att sy kanske en skräddare eller en sykunnig vän kan vara till hjälp.
Förutom kläder så bör du även laga annat som går sönder. I många fall handlar det tyvärr om att det är mer ekonomiskt att köpa nytt än att laga. Den trenden bör vi försöka ändra på.
Slöjda det du behöver
Slöjda det du behöver av material som du har hemma eller av naturmaterial som finns i din närhet. Genom att damma av din gamla slöjdkunskaper kan du lyckas göra mycket av det du behöver utan kostnad. Det finns även många slöjdkurser att gå. Sätergläntan har både långa och korta kurser.
Exempel på vad du kan slöjda:
- Träslev
- Stickad tröja
- Virkat fodral till datorn
- Krympburk till förvaring
- Tovad sittdyna
- Lapptäcke
Dela ägodelar med andra
Genom att dela fordon, prylar och kläder med andra minskar konsumtionen. Dessutom kan du få in lite extra pengar om du hyr ut det du äger eller spara en slant om du inte behöver köpa allt.
Köp begagnat eller kvalitet
Det som du inte klarar dig utan bör du främst köpa begagnat. Är inte det möjligt, köp produkter av hög kvalitet. Du minskar därmed din konsumtion i ett långt perspektiv.
På Kniv & Karda och i hemslöjdsbutiker hittar du närproducerad slöjd av hög kvalitet.
Investera hållbart
Det är även relevant att undersöka vad dina pengar gör då du inte har dom i fickan. Genom att investera i hållbara företag gynnas fler än du av att dina pengar växer.
Lycka till med att skapa ett hållbart liv!