Spara utan ränta

Det kan finnas flera orsaker till att man väljer att spara utan ränta. Här får du tips på hur du skapa ett räntefritt sparande.

Ränta

I dagens samhälle är många vana att se räntan som något naturligt. Att när vi sparar pengar ska vi få ränta och när vi lånar ska vi betala ränta. Men inom islam och några andra religioner ses räntan som något oetiskt. Tittar vi närmare på räntesystemet så kan vi inte frångå att räntan skapar ekonomisk ojämlikhet.

Den som har pengar kan tjäna pengar på sina pengar och därmed tjäna ännu mer pengar. Detta kallas för ränta-på-ränta-effekten. De som inte har några pengar kan däremot behöva ta ett lån för att köpa en bostad eller skaffa sig en utbildning. Du betalar för detta genom att betala ränta. Räntan på lånet är mycket högre än räntan på sparkontot, mellanskillnaden går till banken.

Det innebär, om man förenklar det, att de som har pengar blir rikare och de som inte har pengar blir fattigare. Lån kan däremot vara något som man tjänar på längre fram. Det är till exempel lönsamt att låna pengar till en utbildning som kommer att ge dig en mycket högre inkomst. 

Primärt är räntan ett etiskt ställningstagande och i den här artikeln tittar vi närmare på de alternativ som finns för dig som vill spara utan ränta.

Sparkonto

Det enklaste sättet att spara utan ränta är att välja ett sparkonto som inte har någon ränta. Med dagens ränteläge är det inte några svårigheter att hitta sådana sparkonton. Men om du av etiska skäl väljer bort ränta finns det mer att tänka på än att bara välja ett sparkonto. 

Räntefri bank

Drivmedlet i många banker är räntan. De lånar ut pengar till företag och privatpersoner och får på så sätt in ränta. De som sparar sina pengar i banken kan få lite eller ingen ränta på sina pengar. Ränteskillnanden för utlåning och sparande hamnar i bankens fickor.

Även om du väljer ett sparkonto utan ränta så använder de flesta banken ditt kapital till utlåning. Om du vill stå utanför räntesystemet är JAK Medlemsbank det enda alternativet i Sverige. Allt sparande är räntefritt och du får istället sparpoäng. Dessa sparpoäng kan du använda för att ta lån. Fram till för några år sedan var JAK profilerad som den räntefria banken, de som lånade pengar fick betala en avgift. Efter ett domstolsbeslut måste banken numera kalla avgiften för ränta. Men grundtanken, att erbjuda ett alternativ utanför räntesystemet, kvarstår.

Värdeminskning

Utan ränta tappar pengarna i värde på grund av inflationen. Det innebär att du kunde köpa mer mat för 100 kr för 10 år sedan än vad du kan göra idag. Om du sätter in 10 000 kr på ett sparkonto utan ränta idag så kommer du inte kunna köpa lika mycket som du kan idag när du tar ut pengarna om 10 år.

För att förhindra att dina pengar tappar i värde kan du istället för ränta välja att investera dina pengar i företag (aktier) eller köpa guld.

Investera i företag

När du köper aktier blir du delägare i ett företag. Istället för att ta lån eller som komplement till lån kan företagen få in pengar genom investerat kapital. Då får man ingen ränta på pengarna däremot kan man få en viss procent av vinsten, det vill säga avkastning. Om det är svårt att välja rätt aktier kan aktiefonder vara ett bra alternativ. Då är det någon annan som har valt ut företagen. 

Du kan även hitta fonder som placerar i företag som bidrar till ett hållbarare samhälle. I artiklarna Hållbara fonder och 10 hållbara fonder 2020 får du fler tips.

Guld och andra ädla metaller

Att köpa guld och andra ädla metaller är ett gammalt och beprövat sätt att investera sina pengar. Du kan välja att köpa metallerna i fysisk form eller som värdepapper. Guld har historiskt sett alltid stigit i värde och du riskerar därmed inte att dina pengar påverkas av inflationen.

Sammanfattning

Spara utan ränta genom att investera dina sparpengar i aktier, aktiefonder eller guld. Välj också en räntefri bank till ditt transaktionskonto.

Jenny Ahlin

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Share on email

Fler
artiklar