Hållbara spartips: städning

Det finns fler saker att spara pengar på vad gäller städning än vad man kan tror. Här får du hållbara spartips på städning.

Enkel och effektiv städning

Städning är en syssla som kräver sin tid. Genom att göra städningen mer enkel och effektiv får du tid över till annat. Det kan du göra genom att göra hemmet mer lättstädat.

Möblera så att det blir enklare att komma åt och städa överallt. Dammet har en tendens att ansamlas mer i vissa hörn än i andra. Oftast är det vid väggen som ligger mittemot fönstret som ansamlingen sker på grund av fönsterdraget. Se till att dessa hörn är extra enkla att städa genom att rensa upp bland sladdar och liknande. 

Mattor är också mer tidskrävande att städa. Hur många mattor behöver du ha? Om du har kalla golv kan varma tofflor vara en bra investering. 

Förvara småsaker i lådor istället för att de ligger framme för att underlätta vid damning.

När du köper nya möbler, kolla hur lättstädade de är. Kommer du in med dammsugaren under soffan? Kommer det vita tyget på fåtöljen förbli vit? Kan jag köpa dynor till köksstolarna istället för att köpa klädda köksstolar?

Städutrustning

I små bostäder räcker det långt med att ha sopborste, golvmopp, skurhink och trasor. Dammsugaren klarar du dig lätt utan. Med sopborsten sopar du upp det skräpet vid behov och golvmoppen fångar effektiv upp allt damm. En dammsugare blåser ut en hel del luft vilket får dammet att yra runt i luften. Med golvmoppen behöver du därmed inte städa lika ofta, dessutom är den helt ljud- och luktlös. Tiden till att använda golvmoppen och dammsugaren blir densamma. Dammsugaren är också otymplig att förvara.

Iris hantverk finns städutrustning i naturmaterial.

Rengöringsmedel

I affären finns en uppsjö av allehanda rengöringsmedel. Med diskmedel, såpa, ättika och bikarbonat kommer du långt. Fönstrena kan du tvätta med vatten, några droppar diskmedel och en skvätt ättika. Till golven räcker det med bara såpa.

För att ta bort fläckar på kläderna finns mängder med tips på hur du kan gå till väga utan några specialla kemikalier. Till exempel går det att få bort färska fruktfläckar med kokande vatten.

Trasor och toapapper

Använd trasor i tyg som du kan tvätta i tvättmaskinen istället för engångstrasor i så stor utsträckning som möjligt.

Kontrollera hur många meter det är på toarullen när du handlar. Klämmer man på rullarna så består vissa av en stor mängd luft. Se till att du jämför priset på mängden papper och inte antal rullar. 

 

Läs även 88 spartips för ett enklare och hållbarare liv.

Jenny Ahlin

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Share on email

Fler
artiklar