Hållbara spartips: köket

I köket kan du spara pengar genom att främst minska på engångsförbrukningen. Här får du flera hållbara spartips i köket.

Disktrasa

Använd disktrasor i tyg som du kan tvätta i tvättmaskinen istället för engångstrasor. Köp gärna disktrasor i lin eller bomull för att minska mängden mikroplaster. För den händige finns det även beskrivningar på hur du gör din egna.

Matlådor

Använd gamla förpackningar till matlådor och rester istället för att köpa speciella matlådor. Glasburkar går också bra att använda. Om du inte fyller upp glasburkarna går de även att frysa.

Hushållsapparater

Vilka hushållsappareter behöver du? Gå igenom dina skåp och fundera på när du senast använde dom. Sälj det du inte behöver eller hyr ut om du använder apparaterna sällan.

Anpassa din matlagning efter de apparater som du har. Och fundera ut flera olika användningsområden på de apparater som du behöver köpa. Förutom kostnaden har det krävts mycket resurser vid tillverkningen och dessutom brukar dessa apparater tar stor plats i skåpen.

Plastpåsar

Tvätta använda plastpåsar. Ett enkelt sätt att torka dom är att bara trycka fast den blöta sidan mot kaklet eller väggen. 

Gör egna bivaxdukar av gamla textilier som du kan använda istället för cellofan runt maten.

Tygkasse

Ta med en tygkasse när du handlar mat. Att köpa en ny tygkasse är inte det bästa för miljö då det gått åt mycket resurser vid produktionen. Du kan enkelt sy en själv av tyg du har hemma eller hittar på second hand.

Hushållspapper

Kontrollera hur många meter det är på hushållsrullen. Klämmer man på rullarna så består vissa av en stor mängd luft. Se till att du jämför priset på mängden papper och inte antal rullar.

Minska mängden hushållspapper genom att istället använda tygtrasor till spill i köket. Det optimala är om du syr dina tygtrasor av till exempel slitna lakan. 

Stearinljus

Spara ljusstumparna och gör nya ljus av dem. Det gör du enkelt genom att smält stumparna och fyll en form. Det bör vara en form som du sedan kan klippa sönder, en cremé fraicheburk passar bra. Se bara till att köpa rätt storlek på veken.

Om du inte ids göra nya ljus. Skaffa en ljusstake som tål att ljusen brinner ner. Välj även att köpa nya ljus av stearin istället för paraffin. Paraffin är en petroleumprodukt och har därmed en negativ klimatpåverkan.

 

Här kan du läsa mer om hur du kan spara pengar på din matinköp. Läs även 88 spartips för ett enklare och hållbarare liv.

Jenny Ahlin

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Share on email

Fler
artiklar