Hållbara spartips: hygien

För att hålla en god hygien använder vi vatten och många olika hygienprodukter. Här får du hållbara spartips för hygien som sparar pengar och minskar din miljöbelastning.

Duscha och bada

Hur ofta behöver du du duscha eller bada? Räcker det med att du tvättar vissa delar på kroppen varje morgon istället för att duscha?

Starka duschkrämer och schampoon gör även att kroppen och hårbotten torkas ut. Kroppen kompenserar detta genom att bilda mer fett och man upplever att håret bara blir fetare och fetare. Trappa ner på mängden och byt ut till en mildare tvål eller schampoo. Vid torr hud behöver du även använda krämer för att mjukgöra huden vilket blir en extra produkt att konsumera.

Ur miljöperspektiv är det främst vattenförbrukningen som man bör ha i åtanke när man duschar och badar. När du duschar på 15 minuter går det åt 180 liter vatten. För att få rent vatten till kranen krävs det både energi till punmpar och olika kemikalier vid rening. Även om du rent ekonomiskt inte tjänar på minskad vattenförbrukning så gör miljön det.

Om du däremot har en egen varmvattenberedare så betalar du för uppvämning av vattnet. Telge energi har beräknat att en dusch på 15 minuter kostar ca 6 kr i elkostnad.

Förpackningar

Klipp itu tandkrämstuben. Det brukar finnas tandkräm kvar till minst en veckas tandborstning. Det samma kan du göra med ansiktskrämen eller andra tuber som går att klippa i. Hårda plastförackningar med till exempel duschkräm eller schampoo kan du öppna och hälla vatten i.

Tvål

Använd fast tvål istället för flytande, den är mycket mer dryg. Den flytande tvålen pumpar ut mer tvål än nödvändigt, innehåller mycket vatten och förpackas destuom oftast i dyra förpackningar. Om du ändå vill ha flytande tvål kan du göra din egen genom att riva den fasta tvålen och blanda med vatten. 

Mensskydd

Använd tygbindor eller menskopp. Varje år går det åt stora mängder engångbindor som förutom att kosta pengar även är en miljöbelastning. Tygbindor och menskopp kostar mer än engångsbindor men på 10 år har du sparat in mycket pengar. Se det som en långsiktig investering.

Näsdukar

Använd tygnäsdukar istället för dyra pappersnäsdukar. Du kan enkelt sy egna näsdukar i lakanstyg.

Gör eget

Gör dina egna kroppsvårdsprodukter. På så sätt blir det både billigare och du undviker tillsatser som både kan påverka hälsa och miljö. 

Frisör

Fundera över dina frisörbesök. Kan du ändra frisyr och klippa dig själv eller bli klippt av en vän? I så fall är en hårsax en bra investering. 


Läs även 88 spartips för ett enklare och hållbarare liv.

Jenny Ahlin

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Share on email

Fler
artiklar