Hållbara spartips: prylar och presenter

Det finns många kronor att spara genom att bland annat tänka igenom dina inköp eller genom återanvänding. Här får du många hållbara spartips på prylar och presenter.

Konsumenträtt

Ha kolla på dina rättigheter som konsument. Genom att bland annat veta hur lång ångerrätt du har och vad du kan reklamera gör att du inte riskerar att förlora pengar på dåliga köp. På Hallå Konsument finns bra information om allt du bör veta om konsumenträtt.

Presenter

Spara presentpapper och snöre som du får och återanvänd. Du kan även spara finare tidningar eller tidskrifter och slå in presenter i. På så sätt sparar du både pengar och resurser.

Som gå-bort-present kan du ge hemmagjord saft/sylt, torkad svamp eller sticklingar. Det är många som skulle uppskatta unika presentaer som du själv gjort framför något du i all hast köpt på närmaste mataffär. Om du kan tillverka saker själv, till exempel tälja en slev, så är det också uppskattade presenter.

När det gäller hållbarhet finns det mycket att göra vad gäller presenter och julklappar. Du kan köpa begagnade prylar, upplevelser, finare förbrukningsvaror (en tvål behöver de flesta) eller gåvor till hjälporganisationer.

Böcker och tidskrifter

Låna böcker och läs tidskrifter på biblioteket. Du kan även prova att byta de böcker du har med dina vänner. På så sätt kan du i lugn och ro läsa nya böcker.

Om du prenumerar på en dagstidning kan fråga om grannen vill dela den med dig. 

Elektronik

Datorer, mobiltelefoner och TV-apparater är elektronik som många av oss har svårt att välja bort. Och som även kostar en hel del pengar. Innan du köper någon dyr apparat, kolla upp vad din hemförsäkring täcker om den skulle gå sönder. Vid dyra inköp är det annars lätt att köpa till en extra försäkringar, även om den inte täcker mer än din hemförsäkring.

Det kan även löna sig att köpa dyrare elektronik eftersom den oftast håller längre. Nu finns det även olika företag som säljer bland annat begagnade men kontrollerade mobiltelefoner. En sådan blir då billigare och mer miljövänlig utan risken att du tummar för mycket på kvaliteten.

Elektronik innehåller många resurskrävande komponenter. Att minimera sina inköp och att återvinna trasig elektronik är viktigt för att minska miljöbelastningen.

Hyr prylar

Hyr de verktyg som du sällan behöver via till exempel Hygglo. Du kan även hyra allt som behövs till en större fest eller friluftsutrustning som du sällan använder.

De saker som du själv äger och använder sällan kan du även hyra ut. 

Avbetalning

Att köpa prylar på avbetalning är alltid ett dyrare alternativ än att köpa kontant. Spara istället ihop till det du behöver. Då får du även tid på dig att fundera och jämföra både pris och olika modeller. Kanske komer du rent av på att du inte behöver den här nya prylen.

 

Läs även 88 spartips för ett enklare och hållbarare liv.

Jenny Ahlin

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Share on email

Fler
artiklar