Hållbara spartips: kläder och textilier

Spara pengar genom att planera dina inköp, minska din konsumtion och vårda det du har. Här får du många hållbara spartips på kläder och textilier.

Köp begagnade kläder

Genom att köpa kläder på second hand minskar du din miljöbelastning. Det går åt stora mängder resurser för att producera textilier. 

Låt dock inte det billiga priset på seceond hand lura dig så att du köper mer kläder eller kläder som du sedan inte kommer att använda. För att lyckas med dina second hand köp bör du besöka butikerna ofta och vara kräsen. Du behöver även ha i åtanke att vissa kläder redan är använda och slitna, de kommer därmed inte ha lika lång livslängd som nya.

Köp kvalitet

De kläder som du inte hittar eller vill köpa på second hand bör vara av god kvalitet. Med kvalitet får du en ökad livslängd på plaggen och minskar därmed antalet produkter som du köper. Fundera på om du tjänar mest pengar på att köpa en billig t-shirt som håller i max två år eller en dyr t-shirt som håller i 10 år. 

Tänk att de kvalitetsprodukter du köper är en investering för framtiden och inte ett stort hål i plånboken just den månaden du handlar. 

Tvätta sällan och varsamt

När vi tvättar våra kläder och andra textilier går det åt stora mängder vatten, energi och tvättmedel. Genom att tvätta sällan sparar du både pengar och på miljö. 

Använda samma kläder flera dagar i sträck och vädra kläderna om de inte luktar fräscht. Har det uppstått enskilda fläckar tvättar du bort dessa för hand. När du väl tvättar se til att tvätta med fulla maskiner och på max 40 grader.

Kläder i ull behöver du tvätta ytterst sällan. Här kan du läsa mer om ull.

I många tvättstugor står det en dammig mangel. Använd den! Genom att mangla lakan och handdukar (ej frotté) får de ökad hållbarhet. Fibrerna plattas till och slits därmed inte lika lätt.

Lappa och laga

Börja med att köpa kläder som är lätta att laga. Till exempel är vanliga jeans lättare att laga än stretchjeans. När plagget sedan har gått sönder lär du dig att lappa och laga. På Youtube finns mängder med instruktionsfilmer.

När det inte längre är lönt att lappa och laga ett plagg så kan du använda de trasiga kläderna som sovkläder, arbetskläder utomhus eller hemmakläder. Trasiga textilier såsom handdukar och lakan kan du klippa till och använda som städtrasor eller istället för hushållspapper i köket.

Planera dina inköp

Genom att i förväg tänka ut vad du behöver, hur enkelt det är att vårda plagget och vad du ska göra med det när det blivit slitet har du kommit långt. 

Fundera även på om du är känslig för modets växlingar. I så fall kanske det är värt att satsa på mer tidlösa kläder. 

Avslutningsvis vill jag tips om att köpa likadana strumpor eftersom enstaka strumpor har en benägenheten att försvinna eller gå hål på. På så sätt få du inte oparade strumpor i byrålådan.

Läs även 88 spartips för ett enklare och hållbarare liv.

Jenny Ahlin

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Share on email

Fler
artiklar