Skaffa kontroll över dina matinköp

För många är det främst matinköpen som gör att pengarna rinner iväg utan kontroll. I den här artikeln får du många tips på hur du får kontroll över dina matinköp.

Analysera

Spara dina kvitton under en månad. Skriv upp allt du köpt i till exempel ett kalkylblad på datorn. Dela sedan in dina inköp i kategorier så att du lättare får överblick. Jag använder mig av följande kategorier:

Köper du något onödigt? Kan du köpa billigare råvaror?

Kontrollera

Nu när du vet hur mycket pengar du spenderar på matinköp under en månad och till vad kan du börja ta kontroll. Bestäm vilken matbudget du ska ha.

Det enklaste sättet att hålla kontrollen är att föra över månadens matpengar på ett eget kort. På så sätt kan du fritt disponera resterande pengar utan att vara orolig för att du inte kommer att ha pengar till mat resten av månaden.

Planera

Börja med att skriva en matsedel, vad du kommer äta under veckan. Gå igenom vad du har, vad som snart behöver ätas upp och skriv ner vad som saknas. På så sätt riskerar du inte att kasta mat som blivit dålig.

Här kan du läs mer om hur du gör för att minska matsvinnet.

Ha också hela tiden en lista som du fyller på vart efter du kommer på att något saknas eller är på väg att ta slut. 

Handla

För mig fungerar det bäst att handla stapelvaror (konserver, torra varor och frysta produkter) en gång i månaden och kompletteringshandla färskvaror en gång i veckan. Utgå från din matsedel när du veckohandlar.

Köp inte mer än vad du behöver genom att inte handla när du är hungrig eller stressad. 

Köp konserver och andra stapelvaror när det är lågt pris.

Utvärdera

Fortsätt spara dina kvitton och skriv upp vad du handlar varje månad. Det kan bli stor skillnad i både pengar och typ av inköp mellan olika månader. 

På så sätt får du även bra koll på vad maten kostar, om det skiljer i pris mellan olika butiker och dina onödiga inköp. 

Jenny Ahlin

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Share on email

Fler
artiklar