LEVA PÅ NATURENS VILLKOR

Odla mat i lägenhet

Datum

Genom att odla mat i lägenhet minskar du matens miljöpåverkan. Dessutom får du färska grönsaker för en billig peng och kan skörda endast det du behöver för stunden. Ingen onödigt matsvinn.

Odla i jord eller vatten

Du kan välja mellan att odla i krukor med jord eller i vatten, det vill säga hydroponiskt. Nackdelen med den hydroponiska odlingen är att du måste köpa konstgödsel och substrat att odla i. Fördelen är att du får full kontroll på den näring som växterna får. Jag har valt att odla i jord eftersom det är något som jag själv kan skapa av mitt matavfall. Det viktigaste är att du hittar ett odlingssystem som fungerar för dig, ditt hem och som inte kräver att du blir beroende av att köpa produkter med stor miljöpåverkan.

Om du har krukväxter kan du byta ut dessa till något ätbart allt eftersom. Det går att hitta vackra ätbara växter om du föredrar det. Tatsoi, är en asiatisk bladgrönsak som är både ätbar och vacker.

Hitta rätt gröda till rätt fönster

Anpassa dina gröder utifrån vilket väderstreck dina fönster har. De ljusälskande växterna ska så klart stå i söderfönstret och de som klarar av skugga kan stå i norrfönstret. Nästan alla växter trivs bra i direkt solljus. I skugga trivs bland annat spenat, mangold, olika bladsallat, sockerärter, rädisa, vissa tomatsorter, buskböna och basilika. De kommer dock växta långsammare än de som står i direkt solljus.

Prova var din växter trivs bäst genom att byta fönster eller genom att så samma gröda i alla dina fönster.

Olika odlingskärl

Fyrkantiga odlingskärl som fyller ut din fönsterbröda är det bästa vad gäller maximering av odlingsyta. Här finns det en mängd olika krukor att välja på till olika pris. Du kan även odla i tomma mjölkförpackningar som står i ett köttråg om du inte vill lägga pengar på odlingskärl.

Jag försöker till stor del använda det jag har och samtidigt vill jag ha vackra odlingar i mina fönster. Jag har mängder av klassiska terrakottakrukor. Fördelen med dessa är att de andas vilket gör att växterna trivs bra i dem. Nackdelen är att jorden snabbt torkar ut och att formen på krukan gör det svårt att maximera odlingsytan i fönstret.

Under vintern har jag terrakottakrukorna samlade på fönsterbrädan med växtlampa. Under sommarhalvåret hänger jag upp de små terrakottakrukorna och de stora krukorna får stå på fönsterbrödan. I en gammal balkonglåda i zink odlar jag det som inte är lika känsligt för rotblöta.

På vårkanten belamras köket med tomatplantor som ska ut på balkongen och gurkodling. Tomaterna odlar jag i plastlådor utan dränering. De kan odlas direkt i vatten utan att drabbas av rotröta.

Vinterodla med växtbelysning

Du kan under vintern få ett fint tillskott av grönsaker med hjälp av växtbelysning. Det finns en mängd olika lampor att välja på. Jag har valt Nelson Gardens växtbelysning som jag fäster på fönsterrutan med sugproppar. Den kan jag enkelt flytta efter behov. Växtbelysningen är dock stark och jag har valt att endast ha den i köket. Om jag även hade valt att ha den i vardagsrummet så hade det känts som att leva i ett solarium.

Under januari, februari och mars kunde jag skörda sammanlagt 620 gram spenat, mangold och tatsoi i mitt köksfönster (1,3 meter bred).

Välj rätt gröda för att maximera skörden

Eftersom ditt odlingsytrumme är begränsat så är det viktigt att välja de grödor som växer snabbt och som ger stor skörd. Men framför allt ska du välja att odla det som du äter eller som du kan tänka dig att börja äta. Om du äter mycket bladgrönsaker såsom sallat och spenat så ska du satsa på snabbväxande bladgrönsaker. Äter du mycket färska kryddor så letar du efter de sorter som trivs och växer snabbt i ditt fönster.

Det primära att välja grödor som man inte äter roten på. Dels för att rötterna får ont om utrymme i krukan och dels för att du måste skörda hela plantan när du ska äta den. De växter som du plockar blad eller frukter ifrån allt eftsrom är att föredra om du vill ha stor skörd.

Planera för att maximera skörden

När det gäller att maximera skörden bör du räkna in tiden det tar från det att du sår fröna till att du kan börja skörda. Bladgrönsaker och bladkryddor kan du skörda tidigt. Tomat tar lång tid på sig att ge frukt men kan sedan ge mycket frukt per planta under ganska lång tid.

Jag använder mig av ett kalkylblad för att få en översikt över min odling. I den skriver jag upp de olika odlingskärl jag har och när jag planerar att odla olika grödor i dessa. I flera av de krukor jag har har jag växter som stått över ett år. Mangold till exempel.

Om du planerar att skörda hela krukan, börja så nya frön i tid så att du har färdiga plantor att sätta i den tomma krukan vid skörd. Förkultivering, det vill säga frösådden, sker med fördel i ett annat odlingskärl. Dels för att minska risken för uttorkning och dels för att inte krukor ska stå ”tomma”. Jag använder en pluggbox som rymmer 49 plantor. Den tar upp mindre yta än mina normalstora krukor och kan stå på annan plats än i fönstret.

Ta egna frön

Bland det roligaste med att odla tycker jag är att ta egna frön. På så sätt har jag möjlighet att ta del av hela växtens livscykel och även spara en slant. Varje år spenderar jag några hundralappar på frön.

För att ta frön behöver du välja rätt sort av växt. De frön som det står F1 på är första generationens hybrider. Det betyder att de är en korsning av två andra sorter. Om du tar frön från en F1-hybrid får du inte samma sort. Resultatet kan bli väldigt skiftande. Se därför till att du väljer sorter som inte är F1-hydrider.

Jag tar egna frön från grönkål, gurka, tomat och tatsoi. Grönkålen är tvåårig vilket gör att den bildar blomställningar efter vintern. Min favorit mangold har jag inte lyckats få att blomma än. Som tur är lever en planta länge.

Jag föredrar att välja sorter som har funnits under lång tid och som riskerar att försvinna. På så sätt bidrar jag till att den biologiska mångfalden bland kulturväxter inte utarmas.

Bli självförsörjande på näring

I ett hushåll genereras matavfall, urin och fekalier, vilka är förträffliga näringsämnen. Matavfallet kan komposteras genom bokashi och/eller maskkompost. Urinen kan användas som guldvatten, vilket innebär att den späds ut med 10 delar vatten. Fekalierna kräver en kompostering där mikroorganismer bryter ner bajset ytterligare och där temperaturen blir så hög att skadliga bakterier dör. Går det att genomföra i en lägenhet utan att det blir en sanitär olägenhet? Det tror jag inte.

Odla utomhus eller på balkong

De flesta bostadshus har en liten rabatt utanför porten. Oftast växer det buskar med oätliga bär där av någon anledning. Fråga om du kan få plantera bärbuskar och fruktträd runt din bostad. Det kanske också finns andra ytor i din närhet där du kan plantera fleråriga växter. Guerillaodling kanske passar dig?

Om du har en balkong kan du öka mängden mat, både på sommaren och på vintern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

More
articles