Minska matsvinnet för att både spara pengar och resurser. Idag slänger i genomsnitt en svensk familj var fjärde kasse med mat.
Ändra inställning
För att lyckas minska matsvinnet handlar det i grund och botten främst om en inställning till mat och jordens resurser. I allt från det jag handlar till det avfall som uppstår tänker jag på att min påverkan ska vara så liten som möjligt.
Avstå från att köpa fler förpackningar än vad du behöver av färska varor även om det står att det blir billigare om du köper två.
Försök basera din matlagning utifrån samma råvaror. Ser jag ett recept som innehåller en ingrediens som jag vet kommer bli över och som jag inte kommer att använda till något annat så struntar jag antingen i den ingrediensen eller byter recept.
Ät upp allt på tallriken (och även det ditt barn inte äter upp).
Se till att ha ingredienser hemma som kan piffa upp vilken matrest som helst. Min standard är soltorkade tomater, oliver och inlagd jalapeno. Även gammalt potatismos går ner när du steker den med några piffingredienser.
Planera din matinköp utifrån vad du har hemma och vad som snart kommer att bli dåligt.
Grönsaker och frukt
Ät allt som går av grönsakerna och frukten. Gurksnutten, morotsslatten etc behöver inte slängas.
Byt ut din skalare om den skalar bort tjocka bitar av moroten eller potatisen. Det går även att skrapa morötterna med en kniv om man inte vill ha det beska skalet kvar.
Använd blasten på bland annat blomkålen och rödbetorna. Den är passar till soppor och wok.
Banan som är lite för brun kan du lägga i frysen för att sedan mixa bli bananglass.
Torka det som är på väg att bli skruttigt. Det blir sedan en fin soppa över elden på nästa vandring.
Ät potatisen med skalet på eller skala dom efter kokning. Då försvinner bara skalet och inte ätbar potatis. Dessutom kvarhåller potatisen mer näring om den kokas med skalet på.
Mjölkprodukter
Mjölk som är på väg att surna kan du ha i pannkakasmeten eller göra sås på. Det går även att göra filbunke på sur mjölk. Om det finns risk för att grädden ska surna. Vispa den och frys in.
Den mögliga osten kan du riva och läggs i frysen, efter att du skurit bort möglet så klart. Den frysta osten passar bra att ha till pizzan, gratängen och så vidare.
Bröd
De torra brödbitarna kan du skär i bitar och frysa in. De blir sedan goda krutonger då de steks i rikligt med olja. Du kan även göra fattiga riddare eller ströbröd av torrt bröd.
Förvara maten rätt
För att maten ska klara sig så länge som möjligt gäller det att förvara den rätt. På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa om hur du gör.
Här kan du läsa mer om matsvinn och matavfall.
2 svar