LEVA PÅ NATURENS VILLKOR

Hållbara spartips på mat

Datum

Förutom boende är maten oftast den största kostnaden i hushållet. Och här finns det mycket pengar att spara för den som vill. Här får du många hållbara spartips på mat.

Noll matsvinn

Det viktaste du kan göra för att både minska dina utgifter och din miljöpåverkan är att se till  att du inte kastar någon mat. I genomsnitt kastar en svensk familj var fjärde matkasse.

Primärt handlar det om att äta upp all mat på tallriken och att du sparar de rester som blir över. Här kan du läsa fler tips om hur du kan uppnå noll matsvinn.

Gratis mat

Plocka svamp, bär och andra vilda ätliga växter i skogen. På skogsskafferiet kan du se vad som är ätbart.

Plocka bär och frukt på allmän mark, på Fruktkartan kan du hitta träd och buskar i din närhet. Det är även många som inte hinner eller klarar av att ta hand om skörden i sina trädgårdar, fråga om du får ta frukter och bär.

Laga all mat från grunden

Det är både billigare och nyttigare att laga all mat från grunden. Om du köper rena råvaror kan du även hitta det mesta ekologiskt. Så undvik hel- eller halvfabrikat i så stor utsträckning som möjligt. Förutom att det är dyrare så innehåller hel- och halvfabrikat oftast flera tillsatser.

Köp säsongsvaror

Att köpa frukt och grönt efter säsong är oftast billigare, näringsrikare och smakrikare (då de hunnit mogna innan skörd). Det går då även att hitta mer lokalt producerad mat om du handlar efter säsong.

Mer rotfrukter och mindre kött

Ät mer rotfrukter och baljväxter. En rotfruktsbaserad kost är nyttig, klimatsmart och billig. Dessutom går det att hitta svenskproducerade rotfrukterna under hela året då de är lätta att lagra.

Genom att minska mängden kött blir både dina matkostnader och din klimatpåverkan lägre.

Ta med egen mat och dryck

Undvik att äta på restauranger och caféer. Se till att ta med matlådor till jobbet. Stressiga dagar kan det var bra att ha en laddning matlådor i frysen.

Se till att alltid ha med vatten och eventuellt mellis i väskan om du är den som hamnar i situationer där du köper flaskvatten eller en gobit på kiosken när blodsockret faller.

Ta med en termos kaffe istället för att köpa färdigt kaffe.

Fasta

Genom att äta färre mål mat sparar du pengar. De flesta av oss äter mer än vad vi förbrukar. Du kan fasta då och då eller genom periodisk fasta regelbundet.

Tips gärna mig om fler hållbara spartips på mat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

More
articles