Hållbara spartips: fasta kostnader

Genom att gå igenom dina fasta utgifter kan du fortsätt leva som vanligt och samtidigt spara pengar. Här får du hållbara spartips på fasta kostnader.

Fakturaavgift

Skaffa autogiro eller e-faktura i de fall det är möjligt. Fakturaavgiften på pappersfakturor kan vara uppemot 40 kr per faktura. Det blir många onödiga hundralappar varje år. Det är dessutom bättre för miljön att välja bort pappersfakturan.

Försäkringar

Se över dina försäkringar och fundera över vilka försäkringar som du behöver. Finns det billigare alternativ? Kolla om du kan få rabatt om du samlar alla försäkringar hos ett bolag.

De flesta har en hemförsäkring och den gäller förutom skador i hemmet bland annat även vid resor, id-stöld och rån. Kontrollera vad som ingår om du är osäker så att du inte riskerar att köpa till extra försäkringar för resor eller prylar.

konsumenternas.se kan du jämföra olika försäkringar. Tänk på att inte bara titta på priset utan även stor självrisken är och vad som ingår. En billig försäkring kan bli dyr när olyckan väl är framme.

Prenumerationer och medlemskap

Se över dina prenumerationer och medlemskap. Nyttjar du allt eller finns det billigare alternativ? Kan du dela dagstidning med din granne eller läsa tidningen på biblioteket?

Elbolag

Det finns cirka 150 olika elbolag att välja mellan i Sverige. Ta för vana att jämföra elbolagen en gång om året. Välj det elbolag som har 100 procent förnyelsebar el och är billigast. Hittar du ett billigare avtal är det alltid värt att prova förhandla med det elbolag som du har.

Konsumenternas energimarknadsbyrå finns mer information om vad du bör tänka på vid val av olika elavtal. Där hittar du även information om gaspriser.

Lån

Se över dina lån minst en gång om året. På konsumenternas.se kan du jämföra räntan på olika lån. Gör därefter en plan för återbetalning. Lägg tid och energi på att kontakta flera banker för att förhandla ner din ränta.

Mobilabonnemang

Se över ditt mobilabonnemang med jämna mellanrum. Nyttjar du hela din surf eller kan du se till att minska din surfförbrukning? Har du den bästa och billigaste abonnemanget? De olika operatörerna förändrar ständigt sitt utbud, kontrollera så att du inte betalar mer än nödvändigt. Prova att förhandla med din operatör om du hittat ett förmånligare abonnemang.

Det finns flera olika sidor som jämför mobilabonnemang. Hos Telepriskollen kan du jämföra kontatkort, mobilabonnemang och mobilt bredband.

TV och bredband

Vad betalar du för tv-kanalerna? Använder du alla kanaler eller går det lika bra att titta på SVTplay? Fundera över dina vanor och skala bort det som du inte nyttjar eller som du klarar dig bra utan.

Vad betalar du för bredbandet? Jämför priset mellan olika leverantörer för att få ner priset.

Förmåner och rabatter

Ta reda på vilka jobbförmåner du har. Får du friskvårdsbidrag? Är arbetsplatsen ansluten till rikskortet? Här kan det finnas många hundralappar att spara.

Har du några medlemsrabatter? Skriv upp dessa så att du inte missar att nyttja dom. 

 

Läs även 88 spartips för ett enklare och hållbarare liv.

Jenny Ahlin

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Share on email

Fler
artiklar